Byskeälven är en skogsälv, kommer från Västra Kikkejaure i Arvidsjaurs kommun och mynnar i Bottenviken vid Byske i Skellefteå kommun. Älven är cirka 215 km lång och därmed Norrlands näst längsta skogsälv efter Gideälven.
Byskeälven är med svenska mått en betydande laxälv, och i Fällfors samhälle har ett laxcenter byggts nere vid Fällforsen och dess laxtrappa. Där kan man bl.a. titta in i älven från sidan genom en glasvägg. Byske Laxdal är numera ett begrepp, och man försöker flitigt locka fler fritidsfiskare till älvdalen. Redan i slutet av maj brukar det vara lax i älven men den stora laxuppgången sker en vecka före midsommar. Först upp i älven är de medelstora laxarna, de stora brukar komma i början på juli och de mindre i augusti.

  • Flugfiske i Byske älv

  • Visnings fiske

    Ett antal dagar med start midsommar dagen kommer det att finnas tillfälle att se hur man fångar lax i gamla lax trappan då man oxå säljer lotter för att sedan lotta ut två st laxar som personal i byn tar upp med håv dessa laxar kan vara allt från 3-15 kg , det är stor händelse att få se detta, Datum kommer senare välkommen